Κατά κόσμον Αρχέλαος (Αντώναρος). Γεννήθηκε στα 1921, απεβίωσε 77 έτη αργότερα. Θεσσαλονικιός. Ένας από τους διασημότερους, «λαϊκούς», γελοιογράφους της εικοσαετίας 1950-1970. Σπουδαίος καρικατουρίστας (αν και αυτοδίδακτος ως σκιτσογράφος). Τα σκίτσα του μοιάζουν σαν να είναι φτιαγμένα μονοκοντηλιά (με την ίδια, αδιάκοπη γραμμή). Ήταν αμφίχειρας (μπορούσε δηλαδή την ίδια εικόνα να παρουσιάσει ταυτόχρονα αντιτακτά). Τον γνώρισα προσωπικά, όταν συνεργαζόμουν με το περιοδικό ΠΑΝΘΕΟΝ * (ήταν τότε υπεύθυνος του ατελιέ, είχε τη γενική επιμέλεια της σελιδοποίησης).
Ήταν ένας εύσωμος άντρας, με χοντρά μυωπικά γυαλιά και μια ανοικονόμητη μουστάκα.
Περιφερόταν από φωτεινό τραπέζι** σε φωτεινό τραπέζι δίνοντας εντολές. Ήταν τότε 58 χρονών (κι εγώ 28, στο ξεκίνημά μου).
Έδειχνε προσηνής, φιλικότατος. Με το χαμόγελο πάντα.
Μεγάλη… σουπιά!
Βλέπε και μια άγνωστη συνέντευξη του Μποστ.
*Το ΠΑΝΘΕΟΝ ήταν αρχικά εβδομαδιαίο περιοδικό, στη συνέχεια μεταλλάχθηκε σε γυναικείο και δεκαπενθήμερο. Της (σημαντικής τότε) εκδοτικής οικογένειας του Θεοφανίδη (το περιοδικό ΡΟΜΑΝΤΣΟ ήταν το πουλέν τους, το ΠΑΝΘΕΟΝ το... προοδευτικό τους άλλοθι).
** Ειδικό τραπέζι με εσωτερικό φως για το μοντάζ των φιλμς (σελίδων), αλλά και για το ρετούς διαφανειών. Το πάνω μέρος του ήταν από λευκό πλεξιγκλάστ ή ημιδιαφανές γυαλί που φωτιζόταν από... αόρατες λάμπες φθορίου.
Στη Βικιπαίδεια υπάρχει ένα μακροσκελές, φλύαρο και κάπως ανούσιο λήμμα για τον κύριο Αρχέλαο (αυτός που το έγραψε προφανώς δεν ήξερε ποιος ήταν ο Αρχέλαος, πόσο σημαντικός ήταν για την εποχή του):
https://el.wikipedia.org/wiki/Αρχέλαος_Αντώναρος
Δύσκολη η επιλογή αν κρίνουμε από το ύφος του πελάτη. Όμορφη, αεράτη γελοιογραφία.Λιτή κι απέριττη! Με "δυο μόνο γραμμές" ο Αρχέλαος τα λέει όλα. Προσέξτε πόσο αφαιρετικά έχει σχεδιάσει την τηλεφωνική συσκευή, την πολυθρόνα, την καρέκλα πίσω απ΄το γραφείο, τις υποψήφιες νύφες. Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΠΑΝΘΕΟΝ,σε ένα τεύχος του 1964.