(μια μπιτ για μπιτ κόμικς ιστορία)
Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2002, νωρίς το πρωί.
Ετοιμάζομαι για Αθήνα και συνάμα παρακολουθώ στην ΕΡΤ τις ειδήσεις, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
Ενώ μετεωρίζομαι στην προσπάθειά μου να βάλω την δεξιά μου κάλτσα, κάνοντας διάφορα ακροβατικά της κακιάς ώρας, ακούω την κακαριστή φωνή του Γιάννη Λοβέρδου* να ωρύεται τον τίτλο της ESPRESSO και στη συνέχεια να απειλεί θεούς και δαίμονες. Κάπου στο λεκτικό παραλήρημα του διακρίνω και τον τίτλο του νέου μου βιβλίου, το όνομά μου. Με πιάνει ταχυπαλμία και κάτι σαν σκοτοδίνη, από παιδί το ΄χω, δεν αντέχω τις εντάσεις, χάνω το ρυθμό μου.
Όταν συνέφερα ο Λοβέρδος είχε περάσει σε άλλο πρωτοσέλιδο.
Έβαλα και την κάλτσα που εκκρεμούσε, απόσωσα το ντύσιμό μου, έβαλα στο σάκο μου όσα έπρεπε να πάρω μαζί μου και ξεκίνησα για το διαφημιστικό γραφείο που συνεργαζόμουν τότε. Είχα ραντεβού με ένα ελληνοαμερικανό πελάτη από το Όστιν του Τέξας.
Όσο συνομιλούσα μαζί του είχα τον "αυτόματο πιλότο" στο on,το μυαλό μου έτρεχε αλλού. Στο πρωτοσέλιδο της ESPRESSO, στις γοερές κραυγές του Λοβέρδου.Ευτυχώς καλά πήγαν τα πράγματα, δεν χάλασα τη συνεργασία με τους Ελληνοαμερικανούς. Ουφ!
Μόλις τελειώσαμε έφυγα σχεδόν τρέχοντας, στο πρώτο περίπτερο αγόρασα την ESPRESSO και κάθισα σε ένα παγκάκι για να την ξεφυλλίσω. Δεύτερο σοκ μέσα στην ίδια μέρα. Οι τρεις πρώτες σελίδες της εφημερίδας ήσαν αφιερωμένες στην... ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΕ ΤΑ ΓΕΝΙΑ, γαμώ το κέρατό μου.Είχα ξαναγίνει ολοσέλιδο σε καθημερινή εφημερίδα, αλλά πρωτοσέλιδο ολοσέλιδο ποτέ. Πόσο, μάλλον, τρισέλιδο! Με έλουσε κάτι σαν κρύος ιδρώτας. Η καρδιά μου πήγαινε να σπάσει.
Επιστρέφοντας στον Πειραιά, στο σπίτι, ευτυχώς δεν έγινε αυτό το τόσο σύνηθες που βλέπουμε στις αμερικάνικες ταινίες με τους "κατασκηνωτές δημοσιογράφους". Ευτυχώς (πολύ ευτυχώς) δεν καραδοκούσε την επιστροφή μου κανένα τηλεοπτικό τσούρμο του είδους. Ούτε μισός κάμεραμαν, ούτε ίχνος από κάμερα. Ουφ! Ευτυχώς! Με πήραν, βεβαίως, από τα κεντρικά κανάλια κάποια φορτικά τηλεφωνήματα, αλλά μέχρις εκεί. Δεν ενέδωσα. Τους είπα το προφανές. Πως ότι είχα να πω το είπα στο βιβλίο μου. Και πως δεν είχα καμία, απολύτως, διάθεση, να έρθω σε αντιπαράθεση με τους οργισμένους χριστιανούτσι.
Το βραδυνό δελτίο του ΜΕGΑ (;) είχε την Παναγία με τα γένια μετά τις κύριες ειδήσεις (8η-9η είδηση, νομίζω), ο κύριος Νίκος Χατζηνικολάου κράτησε τις πρέπουσες αποστάσεις, δεν με κατακεραύνωσε, δεν παραφέρθηκε, ήταν ευγενής. Του το αναγνωρίζω. Στα άλλα κανάλια ο παπά-Τσάκαλος και η παρέα του έκαναν ντελίβερι, τους είχε πιάσει ιερός πυρετός θαρρείς. Ο Τσάκαλος ήταν κατηγορηματικός: -Η Παναγία, η Μητέρα του Ιησού, ήτο γυναίκα εκπάγλου καλλονής. Ήταν η ομορφότερη γυναίκα της Ναζαρέτ, της Παλαιστίνης όλης (λες και την είχε δει από κοντά)!
Την άλλη μέρα, σαν από θαύμα, χάθηκε η είδηση, θάφτηκε. Σε λιγότερο από μια βδομάδα είχαμε Χριστούγεννα, γιορτή πρωτοκλασάτη της χριστιανοσύνης "μας". Ποιος ήθελε χριστουγεννιάτικα να φαντάζεται τη μητέρα του Θεανθρώπου με γένια 8-9 ημερών;
Κι ευτυχώς δηλαδή.
*Ήταν ακόμα παχουλός και κάπως εύχαρης. Το έπαιζε αντικειμενικός. Στα σαράντα του εισέτι (γεννηθείς το 1959). Από τότε αδυσώπητος γκρινιάρης.
ΤΟ ΘΑΥΜΑ: Από την πέμπτη σειρά και κάτω τα σχετικά. Αντιγράφω μόνο τη στιγμή του θαύματος: "[...] ενώ αναπαυόταν στο πενιχρό κελί της, ταλαιπωρημένη σφόδρα από τον Κανόνα της και της γονυκλισίες, της εφάνει μπροστά της κάτι σαν ολογραμματική οπτασία (άβαταρ θα λέγαμε σήμερα). Μετά το πρώτο σοκ κι ενώ νετάρει το βλέμμα της τρίβοντας επί μακρόν, με τους δείκτες των χεριών της, τους απιστούντες οφθαλμούς της, διακρίνει όπως θα έλεγε και ο Μωραϊτίδης, "γυνή τινά, άγνωστον, μεγαλοπρεπή δε και ωραιοτάτη και με θείαν δόξαν πεποικιλμένη", (μα, τι περίεργον!) "με ευτραφή και έκπαγλον πώγωνα" να της λέγει εν ολίγοις τα εξής: "Να υπάγης τάχιστα στον επίτροπο της μονής, τον προύχοντα Γιαννέλο Ραγκαβή, πάνω εις την χώραν και να του ειπής να ανασκάψη τον κατακεχωσμένον μου ναόν, εντός του αγροτεμαχίου ιδιοκτησίας τινός τοκογλύφου στο επάγγελμα, ονόματι Γεώργιος Σούμος, όπου και θα ευρεθή η αγία και θαυματουργή εικόνα μου. [...]". .....
Επιτέλους, βρέθηκε αυτός που αγόρασε το... μοναδικό αντίτυπο που πουλήθηκε. Ελάτε τώρα, αστειεύομαι, φίλτατε Δημήτρη (Κάσδαγλη) κι εσείς οι αγαπητοί άλλοι. Και το βιβλίο είναι προ πολλού εξαντλημένο.
Μια άλλη καλόγρια. Όχι αυτή που είδε το άβαταρ της Παναγίας της Τριχεσούρας.
και η Εσπρέσσο, οι του Θεού, ο εκδότης!
Η ΕΙΔΗΣΗ ΣΟΚ: Μια είδηση που κάλυψε τις 3 πρώτες σελίδες της ESPRESSO και μεταδόθηκε σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια. Μόλις μια βδομάδα πριν από τον εορτασμό των "αγίων Χριστουγέννων" του 2002.
Καλού κακού πάντως κρατούσαμε χαμηλό προφίλ και τα παντζούρια κλειστά.
ΟΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ: "Η εικόνα της Παναγίας με τη γενειάδα προκαλεί επίσης θύελλα αντιδράσεων από θεολόγους και ιερωμένους", όπως γράφει η ESPRESSO. Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη εικόνα ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος πατήρ Επιφάνιος Οικονόμου επισήμανε πως δεν γνωρίζει της ύπαρξή της. "Δεν έχω υπ' όψιν μου τέτοια εικόνα! Η μορφή της Παναγίας είναι όπως την έχουν απεικονίσει οι Άγιοι Πατέρες. Πιστεύω ότι δεν αξίζει να γίνει οποιοσδήποτε σχολιασμός για μια τέτοια εικόνα, γιατί δεν ξέρουμε ούτε την προέλευσή της ούτε την παράδοσή της". Πιο αψύς ο πατήρ Νεκτάριος δήλωσε μεταξύ άλλων"Πιστεύω πως δεν υπάρχει πιο βέβηλη, αισχρή και γελοία απεικόνιση της Θεοτόκου".
Ο ΕΚΔΟΤΗΣ: Διαφημιστική καρτ ποστάλ που μοίραζαν οι εκδόσεις Όπερα στους κινηματογράφους ΑΤΤΙΚΟΝ και ΔΑΝΑΟ, μέσω των ειδικών stands, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου μου. Και απόκομμα από την εφημερίδα ESPRESSO, από τη σελίδα 3 του αποκαλυπτικού τρισέλιδου, για τη στάση που κρατάει ο εκδότης. Και το πίσω μέρος της καρτ ποστάλ με την Παναγία την Τριχεσούρα. Το πλαισιάκι πάνω δεξιά ορίζει τη θέση του γραμματοσήμου (για όσους σκόπευαν, ίσως, να ευχηθούν στους οικείους τους ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, μέσω της συγκεκριμένης καρτ ποστάλ).
... και ο επίλογος!
Άνοιξη του 2024: Γράφτηκε πως θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby's σπάνια αγιογραφία του δέκατου έβδομου αιώνα, παριστάνουσα βρεφοκρατούσα Παναγία με beard, Κρητικής σχολής στην τεχνοτροπία. Να είναι τάχα η δική "μας", η Παναγία η Τριχεσούρα; Άλλη; Ποιος να ξέρει!