το χρονικό ενός
αλλοτινού μπεστ σέλερ!
Πούλησε περί τις 14.000-15.000 αντίτυπα (χώρια τα κλεψίτυπα).
Για βδομάδες ήταν στα πρωτοδεύτερα της λίστας με τα μπεστ σέλερ του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ.
Ο λόγος για το ΚΑΜΑ ΤΣΟΥΧΤΡΑ.
Μια συγγραφική αλητεία μου που, μολονότι αγνοήθηκε παντελώς από τις "λογοτεχνικές" κριτικές και κλίκες,έγινε το αγαπημένο βιβλίο χιλιάδων αναγνωστών.
Το ΚΑΜΑ ΤΣΟΥΧΤΡΑ γράφτηκε μέσα σε εφτά μήνες (από την άνοιξη έως τις αρχές του φθινοπώρου) και κυκλοφόρησε, από τις (πολύ σημαντικές τότε) εκδόσεις ΕΞΑΝΤΑΣ, τα χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς (1982). Είχα προπληρωθεί τα συγγραφικά μου δικαιώματα της πρώτης έκδοσης, (φως, νερό, τηλέφωνο όλα πληρωμένα) πετούσα... στους αιθέρες όσο καιρό το έγραφα.
Αντιγράφω από την εισαγωγή της τρίτης έκδοσης του βιβλίου:
"Τα τηλέφωνα του ΕΞΑΝΤΑ είχαν σπάσει στην κυριολεξία, οι ντάνες με τα βιβλία μου άδειαζαν... εν ριπή οφθαλμού, απλησίαστοι για μένα (έως και ... εχθρικοί) βιβλιοπώλες έπαιρναν δυο και τρεις φορές την ημέρα για να δώσουν νέα παραγγελία [...].
Ήταν, τέλος πάντων, μια επιτυχία καλή. Γρήγορα, μάλιστα, το ΤΣΟΥΧΤΡΑ έφτασε και στη δεύτερη έκδοση (λεπτότερο χαρτί αυτή τη φορά και γκριζουλί, δημοσιογραφικό που λέγανε τότε). Μολονότι η ράχη του βιβλίου κόντευε στο μισό πλάτος της α΄έκδοσης, το ΚΑΜΑ ΤΣΟΥΧΤΡΑ συνέχισε να πουλάει, και να πουλάει, ώσπου έπαψε να ενδιαφέρει το βιβλιόφιλο κοινό και του φιγουρατζήδες των σαλονιών (υπάρχουν και τέτοιοι "αναγνώστες"), εγώ πλέον ήμουν ένας, κατά το μάλλον, γνωστός συγγραφέας εξ αιτίας του [...].
Α, και κάτι ακόμα: Το ΚΑΜΑ ΤΣΟΥΧΤΡΑ ανταγωνίστηκε, ανάμεσα στα άλλα μπεστ σέλερ, και το αυτοβιογραφικό βιβλίο ΩΡΕΣ ΕΥΘΥΝΗΣ του τέως πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη, που οι ορδές των κομματικών οπαδών της Νέας δημοκρατίας κρατούσαν, για βδομάδες, σταθερό στην κορυφή των ΤΟΡ νέων εκδόσεων.
Τι ακριβώς ήταν;
Μείζων Οδηγός του Περιθωρίου, σύμφωνα με τον αρχικό υπότιτλό του. Ένας Οδηγός επιβίωσης όσων ζούσαν στο κοινωνικό, οικονομικό και ιδεολογικό περιθώριο.
Γραμμένος με χιουμοριστικό τρόπο έδινε στους αναγνώστες του τις απαραίτητες εκείνες πληροφορίες που χρειάζονταν (μεταξύ των άλλων) για να... ψωνίζουν δωρεάν, να απαλλαγούν από την υποχρέωση της στρατιωτικής τους θητείας ή να ταξιδέψουν σωστά στο τριπάκι του LSD.
Πως μου προέκυψε εκδότης για το ΚΑΜΑ ΤΟΥΧΤΡΑ;
Κατηφόριζα τη Σόλωνος όταν συναντήθηκα, τυχαία, με τον Βασίλη τον Καλλιπολίτη (το ένα από τους τρεις συνιδιοκτήτες του ΕΞΑΝΤΑ), ο οποίος και προθυμοποιήθηκε να μου δώσει διαφήμιση για την ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΑΤΑ. "Τι άλλο φτιάχνεις", με ρώτησε. "Το ΚΑΜΑ ΤΣΟΥΧΤΡΑ" του κάνω εγώ (στην πραγματικότητα δεν είχα γράψει ούτε μισή γραμμή, σαν ιδέα μόνο πλανιόταν στο μυαλό μου). Μετά τις σχετικές εξηγήσεις μου πρότεινε να μου το βγάλει σε βιβλίο τα ερχόμενα χριστούγεννα. Κι έτσι ακριβώς έγινε.
η γιαγιά Πλατή ξαναχτυπά:
-Και που κολλάει, βρε ανεπρόκοπε εγγονέ, το ΚΑΜΑ ΤΣΟΥΧΤΡΑ με αυτό το site που ειδικεύεται στα κόμικς;
-Ε, πως δεν κολλάει, γιαγιάκα! Κολλάει μια χαρά! Μην ξεχνάς πως το ΚΑΜΑ ΤΣΟΥΧΤΡΑ διαφημίστηκε κυρίως στη ΒΑΒΕΛ, στους αναγνώστες της απέβλεπε. Αλλά και η έκδοσή του χρωστάει αρκετά στην ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΑΤΑ, το ΚΑΜΑ έχει κόμικς καταβολές και προδιαγραφές. Και, στο κάτω κάτω, δικό μου είναι το σάιτ, ότι θέλω δημοσιεύω...
-Μμμ! Για πρώτη φορά στα τελευταία 40 χρόνια νομίζω, άχρηστε απόγονε, πως δεν έχεις κι εντελώς άδικο. Αλλά και πάλι...
-Τι γιαγιάκα;
-Και τι μας νοιάζει εμάς για ένα τάδε βιβλίο σου που έτσι κι αλλιώς και παραλλιώς, το ΚΑΜΑ ΤΣΟΥΧΤΡΑ και κουραφέξαλα;
-Σωστό κι αυτό! Αλλά δεν σας είπα το βασικότερο. Υπάρχει ενδιαφέρον (από μια Ελληνο-Γαλλίδα καρτουνίστα) να γίνει το ΚΑΜΑ ΤΣΟΥΧΤΡΑ κάτι σαν graphic-novel. Είμαστε ακόμα στα λόγια (και κάτι λίγα σκίτσα με μολύβι). Θα δούμε...
-Αλήθεια λες χαϊβάνι;
-Μπορεί ναι, μπορεί και όχι, γιαγιάκα!
Το οπισθόφυλλο του ΚΑΜΑ ΤΣΟΥΧΤΡΑ από την τρίτη έκδοση. Υπερφίαλο, συμφωνώ ("πούλησε", ωστόσο) . Τώρα θα το έγραφα κάπως αλλιώς.
Από την πρώτη εκείνη έκδοση το κεφάλαιο 1: ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΙ ΑΣΤΥΝΟΜΟΙ.
Μια σελίδα από το Κεφάλαιο 12 με τίτλο ΜΥΣΤΙΚΙΣΤΙΚΑ. Από την πρώτη έκδοση του ΚΑΜΑ ΤΣΟΥΧΤΡΑ.
Το μπρος και το πίσω ενός κούτσικου σελιδοδείκτη που διαφήμιζε την τρίτη έκδοση του ΚΑΜΑ ΤΣΟΥΧΤΡΑ.
Από το κεφάλαιο με τίτλο ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΗΣ ΑΣΙΤΙΑΣ. Σελίδα 37 από την πρώτη έκδοση του ΚΑΜΑ ΤΣΟΥΧΤΡΑ. Τώρα που το ξαναδιαβάζω αναρωτιέμαι εάν όντως οι πάπιες έχουν καρύδι στο λαιμό τους...
Πρώτα σε πωλήσεις από 20 Απριλίου έως 3 Μαϊου 1983. Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ.
Απόκομμα από το περιοδικό Ε (Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2005). Σύμφωνα με τον συντάκτη της σελίδας το ΚΑΜΑ ΤΣΟΥΧΤΡΑ μπορεί να είναι ο πλέον ευρηματικός τίτλος της τελευταίας εικοσιπενταετίας.
Μέρος της σελίδας 22 του ΚΑΜΑ. Ναι, αλήθεια είναι. Το βιβλίο μου έγινε αφορμή για κάποιες ολοσέλιδες καταχωρήσεις του ΣΕΣΜΕ. Χαμός!
Το metabook είχε σήμερα (27 Φεβρ. '25) 5 αγγελίες με ΚΑΜΑ ΤΣΟΥΧΤΡΑ. Οι τιμές δείχνουν πολύ καλές, αν σκεφτεί κανείς πως το ΚΑΜΑ είναι εδώ και χρόνια συλλεκτικό. Μια φορά, μάλιστα, το είδα και σε ένα κατάλογο δημοπρασιών.
Σελίδες 210 και 211 από την τρίτη έκδοση του ΚΑΜΑ ΤΣΟΥΧΤΡΑ. Από το κεφάλαιο ΜΥΣΤΙΚΙΣΤΙΚΑ.
Ολοσέλιδη διαφήμιση του ΚΑΜΑ ΤΣΟΥΧΤΡΑ στο περιοδικό ΒΑΒΕΛ (τ. 26, Απρίλιος 1983). Έκανε μεγάλη αίσθηση, τότε δεν διαφημίζονταν έτσι τα βιβλία (αλλά ούτε και τώρα).
Ολοσέλιδη διαφήμιση και στο μηνιαίο ΧΑΡΤΗ τεύχος 5-6 (Απρίλιος 1983), σελίδα 512. Εικονογράφηση-στήσιμο μακέτας: Γιώργος Γιώνας.
Το ΚΑΜΑ ΤΣΟΥΧΤΡΑ (εν αγνοία μου) πέρασε και στο μενού κάποιου μπερκεράδικου. Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι, αλλά γιατί όχι; Του να παραγγέλνει κάποιος ένα ΚΑΜΑ ΤΣΟΥΧΤΡΑ ξεροψημένο με μπόλικη κέτσαπ. Πλάκα έχει. https://www.youtube.com/watch?v=jgA60M-M2Ys