δ
Αν και ηλικιωμένη και κάπως τρεκλίζουσα άδραξε αμέσως την ευκαιρία. Με μία απρόσμενη κίνηση της λεκάνης της που θα την ζήλευε και επαγγελματίας χορεύτρια του οριεντάλ υποσκέλισε την ανταγωνίστριά της σγουρομάλλα νεαρή αφροελληνίδα με τα φιγουράτα παπούτσια μπάσκετ και πρόλαβε να της "φάει τη θέση" και να κάτσει στο κάθισμα που μόλις άδειαζε ο ξερακιανός κύριος με την προτεταμένη κοιλιά και τις άσπρες τιράντες.
Κάθισε ακριβώς απέναντι μου (εγώ καθόμουν σ΄ένα από τα ανάποδα καθίσματα, με την πλάτη στον οδηγό). Με μέτρησε με το βλέμμα της για μερικά δευτερόλεπτα. Δεν ήμουν του γούστου της. Πήρε ένα ύφος δυσφορίας καθώς με κοίταγε, λες και μόλις είχε, άθελά της, καταπιεί μια καλοθρεμμένη μύγα.
Δεν ήταν παρά μια γραία από τις εκατοντάδες χιλιάδες no name γραίες που κυκλοφορούν ανάμεσά μας στα λεωφορεία και το μετρό φορώντας μια πολυφορεμένη και λερή αντικόβιντ μάσκα, με τέτοιο τρόπο που η μύτη τους να μένει εντελώς απ΄έξω.
Η διαφορά της με τις "ομοϊδεάτισσές" της υπήρχε μόνο στο ότι η δική της (η μύτη) κρεμόταν πάνω στη μάσκα σαν παράλυτη προβοσκίδα, ίδια κι απαράλλακτα με το αιωρούμενο αρχίδι από το χάσκον σώβρακο του ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΜΑΛΙΟΥ του Ράιζερ. Γι΄αυτό και (ασυναίσθητα) την... βάφτισα κυρία Ράιζερ.
Τα βλέμματά μας ξανασυναντήθηκαν κι άλλες φορές και σε άλλες διαδρομές του 915. Μια φορά, μάλιστα, συναντήθηκαν και οι σκέψεις μας.
Ήταν τότε που σκεπτόμουν να πέσω τάχα τυχαία πάνω της και να της ζητήσω συγνώμη, αποκαλώντας την κυρία Ράιζερ.
-Μην τολμήσεις μου είπε με τη σκέψη της και έφερε το κούτελό της κάτω και μπροστά, σαν ταύρος σε υαλοπωλείο, έτοιμος για τις... απαιτήσεις του πάρτι.
Συμμαζεύτηκα, δεν είχα καμιά όρεξη για περιττές εντάσεις. Άλλωστε, τι μου έφταιγε η γυναικούλα; Κι έτσι δεν είπα απολύτως τίποτα.
Κι εκείνη σαν να μου χαμογέλασε, κάπως ειρωνικά
(έτσι μου φάνηκε τουλάχιστον).
-Χα!
Βλέπε και άρθρο ΧΑΡΑΚΙΡΙ, ένα φανζινάκι της... προκατακλυσμιαίας εποχής.
Ήμουν σίγουρος πως είχε αράξει κάπου στη βιβλιοθήκη μου ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΕΜΑΛΙ. Ψάχνοντας και ξαναψάχνοντας βρήκα διάφορα άλλα "χαμένα" κόμικς μου, το ΡΕΜΑΛΙ όμως όχι. Βρήκα και αυτά τα αλμπουμάκια του Ράιζερ που είχα ξεχάσει πως τα έχω.
Τελικά βρέθηκε και ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΕΜΑΛΙ. Στην προσωπική βιβλιοθήκη της κ. SOLARIS (της Δέσποινας Παπαδοπούλου, φίλης εξ αποστάσεως από... καταβολής ελληνικών κόμικς). Την ευχαριστώ πολύ!
Ξεφυλλίζοντας το (ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΕΜΑΛΙ), διαβάζοντάς το, υπάρχουν ιστορίες ξεκαρδιστικές, πραγματικά αστείες κι έξυπνες. Κι άλλες πάλι που... μμμ! είναι εντελώς χοντράδες, δεν αποβλέπουν στο γέλιο του αναγνώστη, αλλά στο... σκάνδαλο. Όλο το άλμπουμ, πάντως, αν κυκλοφορούσε στις μέρες μας και έπεφτε στην αντίληψη της πολιτικής ορθότητας την... πυρά δεν θα τη γλύτωνε με τίποτα.
Ο Ράιζερ. Ο Jean Marc Reiser. Ο... Φρανκεστάιν που έδωσε υπόσταση και πνοή στο ΜΕΓΑΛΟ ΡΕΜΑΛΙ. Ένας πολύ σπουδαίος τύπος στο χώρο των σατιρικών γαλλικών κόμικς της σχολής του περιοδικού HARA KIRI (του οποίου υπήρξε εμπνευστής και συνεκδότης). Ένας μετρ της συντομογραφίας. Ο φίλτατος Γιάννης Κουκουλάς έγραψε ένα όμορφο άρθρο τιμώντας τη μνήμη του: https://archive.efsyn.gr/?p=248485 Όλος ο κόσμος, στην εποχή του, τον θεωρούσε αριστεριστή, ο ίδιος, όμως, δεν είχε σε καμία απολύτως εκτίμηση τον διαβόητο γαλλικό ΜΑΗ (Μάιο): - "[...] δεν έκανα τίποτα το ’68. Κρατήθηκα εντελώς στο περιθώριο. Ήμουνα στη Σορβόνη και αντέδρασα από την πρώτη στιγμή. Είδα παιδιά αστών που έκαναν την επανάσταση. Αμέσως φαντάστηκα πως δεν θα πετύχαινε. Είμαι σύμφωνος με την επανάσταση, όχι όμως με τους επαναστάτες»! Αν και άκρως αμφιλεγόμενος από το γαλλικό κατεστημένο, ο Ράιζερ, στα 1978, κέρδισε το Grand Prix de la ville d'Angoulêm, ένα από τα πιο διακεκριμένα βραβεία κόμικς στον τότε δυτικό κόσμο.
Μνημείο φόρος τιμής στον Ράιζερ από τον σκιτογράφο Frank Margerin. Ο Jean Marc Reiser πέθανε στα 42 του, όχι από τα πολλά γέλια.
Το Μεγάλο Ρεμάλι: Ένας λιγδιάρης μισογύνης τύπος που δεν φοράει ποτέ παντελόνι και συνηθίζει να περιφέρεται στους δρόμους του Παρισιού με το βρωμερό σκατωμένο σώβρακο του, από την μια άκρη του οποίου κρέμεται, χάσκει το ένα του αρχίδι, όπως καλή ώρα η μύτη της κυρίας στο λεωφορείο 915. Αμπελοφιλόσοφος στο έπακρο:«Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι μου προκαλούν αηδία» και «Δεν θα γίνω ποτέ γερο-μαλάκας», ήσαν δύο από τις πιο δημοφιλείς ατάκες του.
Και τέσσερα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το ΜΕΓΑΛΟ ΡΕΜΑΛΙ της ARS LONGA (1985).