Γιάννης Κυριακόπουλος (ΚΥΡ). Το μεγάλο μπουμ στον κόσμο της ελληνικής γελοιογραφίας, στη δεκαετία του '60. Αυτός που, μεταξύ άλλων, πέρασε, καθιέρωσε τα μπαλονάκια των κόμικς στις γελοιογραφίες (μέχρι τότε οι γελοιογραφικοί διάλογοι γίνονταν στις λεζάντες των γελοιογραφιών).
Ευγενικός, καλότροπος ως άνθρωπος. Γενναιόδωρος! Την εποχή που τον γνώρισα ήταν στις πρώτες μεγάλες του δόξες. Η τριπλέτα του Φρέντι Γερμανού (σε εικονογράφηση ΚΥΡ) έσπαγε, μήνα με τον μήνα, ρεκόρ επανεκδόσεων. Και τα τρία αυτά best sellers κυκλοφορούσαν από τις εκδόσεις Γρηγόρη (ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΕ, ΛΑΘΟΣ!, ΤΟ ΔΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ και ΓΡΑΨ' ΤΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΛΕΩ! οι τίτλοι τους).
Όταν τον συνάντησα, εκεί στο σπίτι του στη Νέα Σμύρνη, για να του πάρω συνέντευξη για τα κόμικς του ΓΕΝΟΒΕΦΑ* και ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ, του έδειξα κι ένα μέρος από την ύλη του βιβλίου που ετοίμαζα. Εντυπωσιάστηκε (ήταν φως φανάρι), κοιτούσε και ξανακοιτούσε τα κόμικς ευρήματά μου σελίδα προς σελίδα,σαν να κρατούσε κάτι ξεχωριστό.
-Ωραία δουλειά, μου είπε άκρως επιδοκιμαστικά. Μπράβο σας!
-Ευχαριστώ! του κάνω.
-Του έχετε δώσει τίτλο;
-Ναι, αμέ! ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΙΚΣ /ΑΠΟ ΤΑ "ΚΟΜΙΚΣ" ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ ΣΤΟΝ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΤΟΥ ΣΠΑΘΑΡΗ.
Στάθηκε βλοσυρός προς στιγμήν, σαν να ζύγιαζε αυτά που μόλις είχε ακούσει.
-Έχετε βρει εκδότη; με ρωτάει στη συνέχεια.
-Μπα, που τέτοια τύχη! Όπου το έδειξα με κοίταξαν με συγκατάβαση, σαν να τους πρότεινα να εκδώσουν βιβλίο σε αργκό σουαχίλι.
Γέλασε! -Είστε και αστείος! Λοιπόν, θα προτείνω το βιβλίο σας στον εκδότη μου, στις εκδόσεις Γρηγόρη.
Κι έτσι έγινε! Μετά από μια βδομάδα, την 24η Φεβρουαρίου 1979,εκεί στο πατάρι της Σόλωνος 73, υπογράφαμε συμβόλαια με τον κύριο Μιχαήλ Γρηγόρη, πληρεξούσιο της εκδότριας (και συζύγου του) κυρίας Κασσάνδρας Γρηγόρη . Ούτε διάβασε κανείς τους το βιβλίο, ούτε τίποτα. Τους αρκούσε που άρεσε στον κύριο ΚΥΡ. Τόσο πολύ μετρούσε γι αυτούς η γνώμη του.
Κι εγώ... πετούσα στους εφτά ουρανούς! Μπορεί και στους οκτώ!
Ύστερα, κατέβηκα στο ισόγειο του βιβλιοπωλείου ΓΡΗΓΟΡΗ, και στο ταμείο μου μέτρησαν χιλιάρικο-χιλιάρικο τις 20.000 από τις 40.000 της προκαταβολής (τα υπόλοιπα τα εισέπραξα μετά από ένα μήνα).
Το πρώτο μου επαγγελματικό συμβόλαιο (ιδιωτικό συμφωνητικό) στο χώρο των εκδόσεων έμοιαζε σωστός θρίαμβος. Δεν ήταν όμως.
*ΓΕΝΟΒΕΦΑ: στριπ κόμικς, σε συνέχειες, του ΚΥΡ. Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ. Μας πληροφορεί σχετικά ο ΚΥΡ (σε συνέντευξη που έδωσε στον Soloup, στο ΠΟΝΤΙΚΙ): "Δεν ήταν ακριβώς κόμικς. Ήταν ένα στριπ και από κάτω είχε ένα κείμενο, το οποίο ήταν σε αστεία καθαρεύουσα. Σε καθαρεύουσα του 1900. Αυτό έγινε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ. Υπήρχε λοιπόν η «Γενοβέφα», μια χώρα την οποία την έλεγαν «Τζουτζία» (από τους Τζουτζέδες), η οποία ήταν η Ελλάδα, υπήρχε ο κυβερνήτης, ο οποίος ήταν ο «Ονάριος Γκώλος», ο Παπαδόπουλος . Αλλά κάποια στιγμή τα μυριστήκανε όλα αυτά και μου είπανε στοπ. Ή μάλλον… παύσατε Κυρ".
ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ...
Χαρακτηριστικά καρέ από το κόμικς συνεχείας του ΚΥΡ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ.
24 Φεβρουαρίου 1979: Το πρώτο μου επαγγελματικό συμβόλαιο στο εκδοτικό χώρο. Ήμουν 27 στα 28 όταν το υπέγραψα. Ενάμισι μήνα αργότερα (στις 5 Απριλίου) έγινα πατέρας (γεννήθηκε η Δάφνη μας).
Και μια φωτό της οδού Σόλωνος την ίδια ακριβώς εποχή (1979). Λίγο πιο πάνω από τις εκδόσεις ΓΡΗΓΟΡΗ. Στο έμπα της Νομικής.